Beskrivelse
Lærkefalken er på størrelse med Tårnfalk, men afviger fra denne i fjerdragt og flugtform. Det er en meget velproportioneret, en rigtig falk med lange, slanke, spidse vinger og forholdsvis kort hale. Falkens silhuet er ikke ulig en mursejlers. Den har en elegant flugtform med hurtige, kraftbetonede vingeslag, afbrudt af glideflugt og til tider utrolig hurtighed. Lærkefalken ”muser” ikke som tårnfalken, men jagter sit bytte i luften – f.eks. Sanglærker, svaler og visse tider af året specielt guldsmede. Med sin skifersorte til sortbrune overside er der tale om en mørk falk. Under gode observationsforhold kendes de voksne Lærkefalke på deres røde ”bukser”, røde undergump, tydelig skægstribe og længdestribede underside.
Lærkefalk Falco subbuteo Gulstav Mose 2008 (Foto: Erik Thomsen Ó)
Levested
Lærkefalken er udbredt i det meste af Europa og Asien og desuden ganske lokalt enkelte steder i Nordvestafrika. I Europa yngler arten overvejende i lavlandet og undgår store åbne træløse områder. Lærkefalken foretrækker et tempereret, ikke for vådt klima og forekommer således ikke i de nordvestlige dele af Europa (Island, Norge, Irland og Skotland).
Det samme billede ser man i Danmark, hvor den primært yngler i det sydøstlige Jylland, på Als, Midt- og Sydsjælland, Lolland samt. I Danmark er arten især tilknyttet ældre, åbne skove med græssede enge og vådområder eller andre åbne, insektrige biotoper i nærheden.
Som trækfugl er Lærkefalken en fåtallig gæst i Danmark. Den ses mest om foråret, hvor Skagen er den klart bedste lokalitet med op til et par hundrede fugle på et godt forår. Om efteråret ses arten mest i de østlige dele af landet med op mod 50 fugle. Lærkefalken overvintrer i det sydlige Afrika. Lærkefalk er udsat for ulovlig jagt under efterårtrækket på f.eks. Malta.
Føde
Lærkefalkens føde udgøres primært af større flyvende insekter (i Danmark fortrinsvis guldsmede), men særligt i ungetiden fanger den også en del småfugle. Lærkefalken er faktisk så stor en luftakrobat, at den sagtens kan fange både svaler og mursejlere.